2019. szeptember 5., csütörtök

Mi az a firmware? Meghatározás és típusok.


A „ firmware szoftver ” néven ismert Firmware egy olyan program, amely egy olyan hardverdarabba van beágyazva, mint például a billentyűzet, a merevlemez, a BIOS vagy a videokártya. Úgy tervezték, hogy állandó utasításokat adjon a rendszer más eszközeivel való kommunikációhoz és olyan funkciók végrehajtásához, mint az alapvető bemeneti / kimeneti feladatok.

Mi az a firmware?

A firmware-nek, mint az illesztőprogramoknak, ugyanaz a funkciója, de abban különböznek egymástól, hogy a hardverelemen tárolja-e, miközben az illesztőprogramokat az operációs rendszerbe telepítették. Ezenkívül a firmware elindulhat önmagában, és megteheti azt, amit be van programozva vagy tervezve, miközben az illesztőprogramokat az operációs rendszernek kell futtatnia.


A firmware típusai

BIOS


A számítógép bekapcsolása után a BIOS az első dolog, amely életre kel. Interakcióba léphet a hardverrel, és ellenőrizheti az ismeretlen hibákat. Ezután egy másik programot indít, amelyet bootloader-nek hívnak, amely felébreszti az operációs rendszert a merevlemezen alvó állapotban és felveszi a véletlen hozzáférésű memóriába. Tehát a BIOS elsősorban a számítógép hardverkomponenseinek kezeléséért és annak megfelelő működésének biztosításáért felelős. Bár az alacsony szintű szoftver jó, az utóbbi két évtizedben szinte változatlan maradt, és emiatt elavulttá vált, és nem támogatja a modern technológiákat. Például a BIOS továbbra is 16 bites kódot használ, míg a legtöbb laptop és PC 32 és 64 bites kódot futtat.

EFI

Az EFI, az Extensible Firmware Interface rövidített formája a rendszer firmware új generációjának specifikációja, amely a CPU által a hardver indításához használt első utasításokat tartalmazza, és a vezérlőt átadja a rendszerbetöltőnek. Az EFI-nek, amelyet néha Unified Extensible Firmware Interface- ként (UEFI) is hivatkoznak, van bizonyos előnye a BIOS-hoz képest. Segít például annak biztosításában, hogy a számítógép csak a számítógép gyártója által megbízható szoftvert használjon, azaz a biztonság javítása érdekében támogatja a „Secure Boot” nevű funkciót.

A számítógép BIOS-verziójának ismerete segíthet abban, hogy megtalálja-e a firmware legfrissebb verzióját. Windows számítógépeken a firmware verziójáról információkat kaphat a Parancssor használatával. Alternatív megoldásként frissítési asszisztens is használható eszközünkhöz.

Általában bármilyen hardver firmware verziójának megtekintéséhez nyisd meg az Eszközkezelőt, kibővítse a kategóriát, válaszd ki a hardvert, kattints rá a jobb gombbal, majd kattints a Tulajdonságok elemre. Most, a Részletek lapon, a Propetry legördülő menüből válaszd a Hardver azonosítóit. Itt az Érték táblázatban látnia kell a firmware verzióját.
 
A firmware frissítése

A firmware frissítéseket a hardver gyártóitól lehet beszerezni. Például kiadhat egy hálózati útválasztó firmware-frissítését a hibák, a biztonsági rések javítása vagy a képességek javítása érdekében.

Néhány firmware frissítést általában alkalmaznak, és úgy tűnik, mint egy rendszeres szoftverfrissítés. Mások azonban időigényesek lehetnek, mivel a firmware másolását hordozható meghajtóra másolhatják, majd manuálisan tölthetik be az eszközre. Ugyanakkor egyes eszközök egy speciális részt tartalmaznak az adminisztrációs konzolban, amely lehetővé teszi a firmware frissítés vagy a felhasználói kézikönyv alkalmazását a teljes referencia érdekében.

Rendkívül fontos, hogy győződj meg arról, hogy a firmware-frissítést megkapó eszköz nem kapcsol ki a frissítés telepítése közben. A részleges firmware frissítés miatt a firmware megsérül, ami súlyosan károsíthatja az eszköz működését. Tehát csak győződj meg arról, hogy miután elindítottad a firmware frissítést, hagyd, hogy a frissítés befejeződjön.


Firmware és szoftver különbség

Gyakran a Firmware és a szoftver szót egymással felcserélhetően használják, azaz egyetlen vagy számítógépes programok gyűjteményét, amelyekhez a gépen valamilyen feladatot rendeltek. De a valóságban a munka határozza meg e kategóriák (firmware és szoftverek) gyökereit, amelyekbe belefoglaljuk őket.

Például a szoftver virtuális, így másolható, megváltoztatható és megsemmisíthető. Gyakran a memóriában tárolja, amely a felhasználó számára könnyen elérhető és még pótolható. A firmware esetében azonban a tárolt memória gyakran magába a készülékbe van beágyazva, és a felhasználó nem helyettesítheti azt. Ez szándékosan történik a hamisítás vagy eltávolítás megakadályozása érdekében, mivel ez kritikus jelentőségű az eszköz működése szempontjából, és ha eltávolítják, súlyos következményekkel járhat.

Ezenkívül a szoftvert gyakran frissítik, és így a benne tárolt információkat az alkalmazás minden egyes végrehajtásakor gyakran módosítják / módosítják. Ezzel szemben a firmware nem igazán változik, kivéve, ha a beállításokat nagyon gyakran módosítja. Ugyancsak nagyon kevés vagy egyáltalán nincs szükség az eszköz firmware-jének megváltoztatására. Remélem, hogy ez magyarázza a firmware jelentését.
windowsclub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése