2019. szeptember 23., hétfő

Javítva a rendszerindító eszköz nem található hiba a Windows 10 rendszerben


Amikor bekapcsolod az eddig megfelelően működő számítógépet, és megjelenik egy üzenet - A rendszerindító eszköz nem található, akkor valószínűleg pánikba esel. A hibaüzenettel együtt megjelenhet egy üzenet is, amelyben felszólít: Telepítsen egy operációs rendszert a merevlemezre, a <xxx> merevlemezre. A rendszer-diagnosztika elindításához az F2 billentyű lenyomását is be kell vetni ekkor.

 
  
Mit jelent a nem található rendszerindító eszköz hibája?
 
Ha a Windows-t egy meghajtóra telepíted, az a rendszerindító eszközzé válik. Amikor egy számítógép elindul, a BIOS vagy az UEFI megkeresi a meghajtóra telepített operációs rendszert, és folytatja a folyamatot. A Windows indulásához ott olvas. Visszatérve a hibakódhoz, amikor a BIOS vagy az UEFI nem talál olyan eszközt, ahonnan elindulhat, a következő hibaüzenet jelenik meg: a rendszerindító eszköz nem található.

A rendszerindító eszköz nem található

Ezek a hibaelhárítási tippek, amelyeket követni lehet a Boot Device Not Found hiba elhárításához. Lehet, hogy fizikai probléma vagy szoftver probléma.
  • Ellenőrizd a kapcsolatot a rendszerindító-meghajtóval
  • Boot Order módosítása
  • Javítsd meg a rendszerindító rekordot a helyreállításból
  • Ellenőrizd, hogy az Elsődleges partíció aktív-e
Készíts Windows indító USB meghajtót. Az utolsó két lehetőséghez a parancsok végrehajtásához el kell indulnia az Advanced Recovery Mode-ba. 

1. Ellenőrizd a kapcsolatot a rendszerindító-meghajtóval
 
Ha olyan egyedi számítógépet használsz, amelyhez "szekrény" tartozik, javasolom, hogy nyisd fel. Távolítsd el a csatlakoztatott tápegységet és ellenőrizd a vezetékeket. A meghajtók kábellel vannak csatlakoztatva az alaplaphoz. Ellenőrizd hogy mindkét vég jól csatlakozik-e, és érintkezik. Jó ötlet leszerelni és újra rögzíteni, és megnézni, hogy a tároló működik-e.
Ha laptopot használsz. Két lehetőséged van. Ha rendelkezel olyan eszközökkel, amelyek segítenek a laptop felnyitásában, és ellenőrizhetik hogy nincs-e laza kapcsolat, menj tovább. Ha ezek nem okoznának sikert, vidd egy szervizközpontba, ha a további tippek sem működének amikkel folytatjuk.
 
2. Boot Order módosítása


Amikor számítógép indul, a BIOS vagy az UEFI megvizsgálja a rendszerindítási sorrendet. A felsorolás szerint először meg kell keresni egy indító meghajtót. Ha valamilyen okból USB-csatlakozás van csatlakoztatva a számítógéphez, és az első indító eszköz USB, akkor az okoz rendezte a problémát. Távolítsd el az USB-t és a rendszerindítást, vagy beléphetsz a BIOS-ba, és megváltoztathatod a rendszerindítási sorrendet.
Ha mind jól érzékeli a hardvert, próbáljuk megjavítani a szoftver segítségével. Használd a rendszerindító USB-meghajtót, indítsd el az Advanced Recovery Mode módot , és nyisd meg a Parancssort.
 

3. Javítva a rendszerindítási rekordot, amelyet nem találtak a helyreállításból


A parancssorban a bootrec parancsot fogjuk használni a BCD vagy más néven Boot Configuration Data újjáépítéshez. Ez a rendszer indítási konfigurációs paramétereit tartalmazza a Windows indításához. Ha sérült, akkor a BIOS nem fogja megtalálni a rendszerindító meghajtót. Használhatja a bootrec / rebuildbcd fájlt.

 
   
 Olvassa el a Master Boot Record javításáról szóló részletes bejegyzést, ahol a következő parancs-lehetőségeket használjuk:
  
bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /scanos

bootrec /rebuildbcd

Ha kész akkor a számítógép indításakor felismeri a rendszerindító meghajtót, 
és betölti a Windows 10 rendszert.
 4. Ellenőrizd, hogy az Elsődleges partíció aktív-e
 
 
Több partícióval rendelkező merevlemezen az elsődleges partíció neve, amelyre a Windows telepítve van. Amellett, hogy elsődleges, aktív partíciónak kell lennie. A partíció aktiválásához a DiskPart eszközt kell használni. Mivel nem férünk hozzá a grafikus felhasználói felülethez, a parancssorból hajtjuk végre.

DiskPart list disk

select disk 0

list volume

select volume X (where x is the volume where Windows is installed)

active

exit

Ha kész, akkor az elsődleges meghajtó aktív lesz, és probléma nélkül indulhat a számítógépbed. Ügyelj arra, hogy a megfelelő "volume"-t válaszd. Különben vissza kell térned, és újra meg kell változtatnod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése