2019. szeptember 11., szerda

A Chocolatey egy ingyenes csomagkezelő a Windows számára

 

 A Windows-szal ellentétben a Linux mindig is sokféle csomagkezelőt élvez. A Csomagkezelő egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi más szoftverek telepítését az operációs rendszerre a parancssorból vagy egy felhasználói felületről. Ha Linux felhasználó volt, és nemrégiben áttért a Windows-ra, akkor éreznie kell a Windows megfelelő csomagkezelőjének szükségességét. A Chocolatey az egyik legjobb csomagkezelő, amely a Windows számára elérhető, így kiküszöböli a szoftverek letöltésének, telepítésének és telepítésének szükségességét egy Windows gépen. A Chocolatey-t sok fejlesztõ és Linux-felhasználó részesíti elõnyben, mivel ez megkönnyíti a folyamatot vagy a szoftver telepítését. Chocolatey Package Manager for Windows

A jó csomagkezelőt mindig egy jó csomaglerakat-tár támogatja, és ugyanez a helyzet a Chocolatey esetében. Rengeteg csomag érhető el a közösség által karbantartott csomagtárban. Találhatsz olyan általános szoftvereket, mint a Chrome, a VLC, az Adobe Acrobat Reader, a 7-Zip, és néhány olyan fejlesztő által gyakran használt eszköz, mint a Git, a Notepad ++, a Putty, a NodeJS, a JDK stb.

Körülbelül 7K közösség által karbantartott csomag van, és közvetlenül telepíthetőek a számítógépre anélkül, hogy szükség lenne a letöltésre, vagy a telepítésre.

A jó csomagkezelő másik fő jellemzője a telepített csomagok kezelésének képessége. És Chocolatey bejelöli a négyzetet ebben a forgatókönyvben. A telepítéstől eltekintve konfigurálhatod, frissítheted és eltávolíthatod a Chocolatey csomagokat a számítógépről. Ez megkönnyíti a szoftver időről időre történő frissítését.

Az eszköz önmagában nem tartalmaz GUI-t, de az egyszerű parancssori műveletek miatt nagyon könnyű kezelni. Van egy Chocolatey grafikus felhasználói felület is, de külön kell telepíteni, maga a Chocolatey segítségével.

A Chocolatey telepítése eltér a hagyományos szoftverétől, és erről később beszélünk. Ha szervezet vagy, és aggódsz az alkalmazottaid által használt szoftver megbízhatósága és biztonsága miatt, akkor a Chocolatey segíthet neked. Fenntarthatja és internalizálhatja / offline tárolókat vagy csomagokat, hogy teljes mértékben megbízhass és ellenőrizd a folyamatot vagy a szoftverek beszerzését és telepítését a szervezet számítógépén.


 A Chocolatey telepítése:



Mint már említettük, a Chocolatey telepítése egy kicsit más folyamat. Nem kell letölteni exe fájlt vagy beállító fájlt; mindent meg lehet tenni egy CMD - ből vagy egy PowerShell - ablakból.
A program telepítéséhez nyiss meg egy új PowerShell ablakot rendszergazdaként,

és futtasd végig a következő parancsot: 
 
 Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))

A telepítés után elindíthatod Chocolatey parancsokat közvetlenül a terminál ablakából. Futtathatod például a chocolate parancsot a telepített Chocolatey verzió megtekintéséhez. Vagy egy csomag telepítéséhez végrehajthatja a choco install <csomag-név> telepítését. Például a VLC telepíthető a choco install vlc végrehajtásával. Hasonlóképpen, a Google Chrome telepíthető a számítógépére a choco install googlechrome használatával.

A Choco parancsok nagyon egyszerűek és segítőkész az egész. Futtathatsz csokit -? megtekintheted a lehetséges parancsok listáját és azok használatát.
 

 Összességében a Chocolatey egy nagyszerű csomagkezelő a Windows számára, amely egyszerűen használható, és sokkal könnyebbé teszi a számítógépen lévő szoftverek kezelését. Tudj meg többet a Chocolateyról a honlapján.

 

 Install chocolatey + install Notepad+++ 😃

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése