2019. október 5., szombat

MBR partíciós tábla


Személyi számítógépeken (PC) a rendszertöltés (boot) folyamatának részeként a BIOS betölti a merevlemez fő rendszertöltő rekordját (Master Boot Record, MBR), innen folytatódik az operációs rendszer betöltése. A fő rendszertöltő rekordban legfeljebb négy partíció adatainak tárolására van hely, ezért a merevlemez legfeljebb négy ún. elsődleges partíciót tartalmazhat. Particionáláskor meg lehet adni az aktív (boot) partíciót, ami MS-DOS és Windows rendszereken rendszerint az első elsődleges partíció, hogy a rendszer az mbr hagyományos boot loaderével bootolásra képes legyen. A mai boot loaderek/managerek már nem az aktív partíció jelzését használják a bootolandó partíció kiválasztására, hanem lehetővé teszik, hogy azt a kezelő válassza ki a bootolás előtt.

A partíciók típusai

Partíciótípusok: elsődleges, kiterjesztett és logikai partíciók
(Windowsban használatos meghajtójelekkel)


Elsődleges (primary) partíció

A fő rendszertöltő rekordban lévő fő partíciós táblában (Master Partition Table) elhelyezkedő partíciók. Egyes operációs rendszerek igénylik, hogy első (rendszer-) partíciójuk elsődleges legyen, ilyenek például az MS-DOS , Windows és a Minix. Más operációs rendszerek nem szabják ezt meg, ilyen például a Linux. A merevlemezen legfeljebb 4 elsődleges partíció lehet. A rendszerindításra kijelölt partíciót aktív partíciónak nevezzük. 

Kiterjesztett (extended) partíció

Mivel a legfeljebb négy partíció hamar kevésnek bizonyult és a fő rendszertöltő rekordban nem volt több hely, szükségessé vált a probléma megkerülése. A kiterjesztett partíció egy olyan elsődleges partíció, amely nem fájlrendszert, hanem egy második partíciós táblát tartalmaz, így lehetővé válik több partíció használata. Az első partíciós táblában egyetlen kiterjesztett partíció lehet, a többinek elsődlegesnek kell lennie.

Logikai (logical) partíció

A kiterjesztett partícióban található partíciós táblában felsorolt partíció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése