2019. október 8., kedd

Az SLC, az MLC és a TLC NAND Flash adattárolás közötti különbségek


A NAND flash architektúrát a Toshiba 1989-ben vezette be, és 2000-re a flash adattároló ipar számára a legtöbb memória választotta. Mivel a NAND vaku nem illékony (nem igényel energiát az adatok fenntartásához), ideális az adatok tárolására cserélhető vagy beágyazott termékekben. Manapság szinte minden Flash adattároló eszköz valamilyen formájú NAND flash memórián alapul.


A NAND flash emelkedésének oka az, hogy egy adott adatmennyiség tárolásához szükséges kisebb chip területtel rendelkezik, mint a korábbi NOR alapú memória vagy SRAM esetén (amely az adatok fenntartásához energiát igényel). A kisebb forgácsfelület csökkenti a bitköltségeket, és lehetővé teszi a nagyobb kapacitásokat egyetlen eszköznél.

Nagyon sok erőforrást igényel a NAND piacon való verseny, és néhány kulcsfontosságú vállalat uralja: Samsung, Toshiba / SanDisk, Intel / Micron és Hynix. A hatékony verseny érdekében a gyártónak a lehető legfinomabb nyomvonalszélességgel kell előállítania memóriáját, méretmegtakarítással kell rendelkeznie, és a legolcsóbb fogyasztói kártyákhoz a lehető legtöbb bitet kell tárolnia egyetlen cellában.

Az SLC (Single Level Cell) NAND volt az eredeti NAND architektúra, és a mai napig is készül, mivel az MLC-vel és a TLC NAND-kel szembeni sokkal magasabb kitartást mutatják később. Az SLC NAND cellának csak két állapota van - magas vagy alacsony. Ezért a legegyszerűbb egy bizonyos állapotba állítani és a tartalmat lekérni, mivel csak 0 vagy 1 lehet.

Az MLC (Multi Level Cell) NAND-et úgy hozták létre, hogy megduplázza az adatmennyiséget, amelyet ugyanazon a szilikonterületen tárolnak az ostyán. Ez jelentősen csökkenti az adatok MLC komponensre történő tárolásának költségeit, szemben az SLC alkatrészekkel. Az MLC NAND alacsonyabb költségeinek kevesebb megbízhatósága és 10-20-szor kevesebb kitartási ciklus (hányszor törölheti / írhatja a NAND cellát).

A TLC (Tri Level Cell) NAND egy lépéssel tovább halad az MLC koncepcióval. Ha több állapotot hoz létre a memóriacellában, hatékonyan tárolhat cellánként 3 bitet. A kompromisszum szintén lényegesen kevesebb kitartási / írási ciklust és kevesebb megbízhatóságot jelent, mint még az MLC komponensek. Lásd a fenti ábrát.

A TLC alacsonyabb költsége nagy a fogyasztói piacon, ahol az írások korlátozottak, de a TLC-t nem szabad alkalmazni olyan alkalmazásokban, amelyek operációs rendszert futtatnak, misszió szempontjából kritikus adatok tárolására, vagy a legtöbb OEM alkalmazás számára.

Az MLC NAND használható olyan OEM alkalmazásokban, ahol nincs jelentős mennyiségű írási ciklus. Két legfontosabb terület a frissítések küldése a mezőre, és a csak olvasható alkalmazások.

Az SLC NAND az egyetlen memória, amely megfelel az összes OEM alkalmazás követelményének, magas szintű tartóssággal, hosszú életciklusokkal, nagy megbízhatósággal és opcionálisan széles hőmérsékleti tartományokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése